Corona, corona bij jongeren, coronavirus, covid-19, COVID, Amsterdam, jongeren, coronavirus fysio, coronavirus fysiotherapie, coronavirus fysio, corona herstel, restklachten fysio, restklachten fysiotherapie, corona fysio, corona fysiotherapie, herstel na corona

Herstel na corona bij jongeren

Bij het woord ‘coronapatiënten’ wordt vaak gedacht aan ouderen met onderliggende aandoeningen waardoor zij ziek zijn geworden. Maar is dit terecht? Hoe zit dat eigenlijk met jongeren? Wat zijn de klachten die jongeren overhouden bij herstel na corona en hoelang duren deze klachten gemiddeld?

 

Wat zijn klachten die jongeren vaak ervaren bij herstel na corona?

Op zijn minst tienduizend Nederlanders kampen maanden na hun besmetting nog met ernstige klachten. Dat gaat om mensen tussen de 20 en 60 jaar. Soms zijn dit mensen met gezondheidsproblemen, maar soms ook jonge, sportieve, gezonde mensen op wiens leven deze klachten veel impact hebben. Vaak bestaan deze klachten uit vermoeidheid, concentratieproblemen, hoofdpijn, duizeligheid, kortademigheid en gevoeligheid voor drukte. Een klacht die soms ook langdurig aanhoudt is het verlies van reuk en smaak. Om u een idee te geven van voorkomende klachten bij jongeren hebben wij een patiënte haar verhaal laten doen:

 

Ervaring van COVID-19 patiënte Laura (28)

“In maart 2021 ben ik besmet geraakt met corona. Het begon met hooikoortsachtige klachten, waardoor ik mij voor de zekerheid heb laten testen op corona. Die test bleek positief te zijn. In de dagen daarna kreeg ik steeds meer symptomen zoals hoofdpijn, koorts, duizeligheid, vermoeidheid en raakte ik ook mijn smaak en reuk kwijt.

 

“Mijn batterijtje was helemaal leeg”

Ik werk 40 uur per week in een kledingwinkel en was dus altijd van hot naar her aan het rennen tijdens mijn werk. Daarnaast fietste ik elke dag naar mijn werk en was ik in het weekend vaak wel buitenshuis bezig. Tijdens mijn quarantaine kon ik mezelf nauwelijks van de bank af krijgen en had ik geen zin in eten, want het smaakte toch nergens naar. Gelukkig kwam na een week mijn smaak weer volledig terug, mijn geur kwam langzaam daarna ook weer terug. Nu zijn we 5 maanden verder en zijn een deel van mijn klachten nog steeds niet verdwenen. Na een dag werken plof ik neer op de bank en is mijn batterijtje helemaal leeg. Hele dagen werken lukt mij niet meer, ik ben blij als ik het 5 uurtjes volhoud. Na een drukke dag heb ik vaak nog hoofdpijn en als ik me erg druk maak kan ik ook nog wat duizelig worden.

 

“Mijn fysiotherapeut helpt mij met mijn klachten om te gaan”

 

“Ik maak mij zorgen over mijn gezondheid en herstel en ik vraag me af wat er verder gaat gebeuren, aangezien er nog zo weinig bekend is over COVID. Ik ben bewust bezig met het eten van gezonde voeding en het langzaamaan weer in beweging komen in overleg met de bedrijfsarts. Daarnaast ben ik net begonnen bij een fysiotherapeut om onder begeleiding beter te worden zonder dat ik mezelf voorbij loop. Ik ben erg gemotiveerd om beter te worden zodat ik mijn oude leventje weer volledig op kan pakken. Mijn fysiotherapeut helpt mij om met mijn klachten om te gaan en hij begeleidt mij in hoe ik weer op een geleidelijke manier fit kan worden.”

 

Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen bij herstel na corona?

De fysiotherapeut kan samen met u meten en kijken naar wat u wel en wat u niet kunt. Op basis hiervan stelt hij/zij een behandelplan voor u op met daarin de doelen die u wilt behalen. Door het trainen van het uithoudingsvermogen, kracht, balans en eventueel het doen van ademhalingsoefeningen kan hij/zij u helpen om weer op uw oude niveau terug te komen. Wanneer de conditie toeneemt zal vaak ook de vermoeidheid afnemen, wat een van de meest voorkomende restklachten is na corona. De fysiotherapeut kan u ook helpen met adviezen over voeding of u daarvoor eventueel doorverwijzen naar een specialist.

 

Bent u zelf herstellende van corona of is uw kind herstellende van corona en wilt u meer weten over deze revalidatie?

Neem dan contact op met FYSIO plus via onze website of via 0475 46 32 84 of info@fysioplus.net.

Lees meer berichten