De menselijke anatomie is een prachtig fenomeen waar veel over te leren en te ontdekken valt. Vandaag nemen we een kijkje naar de elleboogzenuw (nervus ulnaris) en de blessure die door overbelasting op deze zenuw ontstaat, namelijk de fietsershand. Komt een fietsershand alleen voor bij wielrenners? Hoe herkent u deze klacht en hoe kunt u deze blessure het beste laten behandelen?
Wat is een fietsershand?
De naam zegt het al! Deze blessure ontstaat door langdurig met de handen een leunende beweging te maken, in combinatie met een sterke buigstand van de polsen. Een buiging waarbij het lijkt alsof u een stuur vastpakt. Er wordt extra druk op de zenuw geplaatst, waarbij de bloedvaten en zenuwen worden afgekneld. Dit heeft pijnlijke, tintelende en gevoelloze handen als gevolg.
Een fietsershand komt vooral voor bij het wielrennen op lange afstanden en bij overmatig/weinig training, maar het kan ook ontstaan bij karate, tennis en honkbal (tijdens het vangen).
Veel oorzaken die voor een fietsershand zorgen zijn:
- Forse handarbeid met een regelmatige krachtige buig- en strekbewegingen van de elleboog.
- Herhalende verspringing van de zenuw over het botuitsteeksel van de elleboog.
- Een breuk van de pols, cyste vanuit het gewricht of door een trombose in een bloedvat langs de zenuw in de tunnel.
Verschijnselen van een fietsershand
De blokkade van de elleboogzenuw (nervus ulnaris) kan een vervelend, pijnlijk en tintelend gevoel aan de pinkzijde van de hand geven. Dit gevoel trekt door naar de ringvinger en de handrug. Dit noemen we paresthesieën. Wanneer de zenuw een langere tijd onder druk staat, ontstaat er ook vaak gevoelsvermindering en krachtsverlies in de hand. Zodra er langdurige klachten spelen, kan er in extreme gevallen sprake zijn van spierverval. Dit zorgt voor verdunning van de handspieren aan de pinkzijde van de hand.
Voorkomen en behandeling van een fietsershand
Door het wegnemen van de druk dat op de hand speelt, zullen de meeste klachten vanzelf wegtrekken. Bij de revalidatie kan het van enkele minuten tot enkele dagen duren voordat de klachten wegtrekken. In ernstige gevallen kan het echter ook voorkomen dat het enkele maanden kan duren voordat de blessure volledig hersteld is. Het kan echter voorkomen dat klachten langer blijven dan gedacht, hoeveel rust u ook neemt. In dit geval is het verstandig om onze fysiotherapeuten te raadplegen.
Fertsershand door wielrennen
Om een fietsershand bij het wielrennen te voorkomen is het essentieel om goede handschoenen, een dikker stuur en een dikker stuurlint aan te schaffen. Daarnaast zijn een betere houding op de fiets en een juiste afstelling van de fiets essentieel. Harder trappen heeft ook effect om tintelende vingers te voorkomen. Wanneer u harder begint te trappen, trekt u ook harder aan de fiets waardoor uw grip verstevigt. Probeer ook regelmatig van handpositie te wisselen tijdens een fietstocht om de blessure te voorkomen.
Een fietsershand door tennissen
Om deze blessure bij tennis te voorkomen, kan een lichter racket met een betere grip een mogelijk positief effect hebben. Hierdoor wordt de druk op de zenuw verminderd.
Een fietsershand door karate
In het geval van karate is het aan te raden om een training, waarbij de hand veelvuldige klappen krijgt, vermeden wordt. Wissel dit af met andere oefeningen waarbij de hand minder harde tot geen klappen krijgt.
Een fietsershand door honkbal
Speelt u honkbal en moet u vangen? Dan is het verstandig om, op het moment van een fietsershand, een andere positie in het veld te kiezen. Omdat deze problemen meestal voorkomen bij het vangen van de bal.
Last van pijnlijke, gevoelige en tintelende vingers? Neem dan contact op met FYSIO plus
Mocht u last hebben van bovenstaande symptomen, dan kunnen wij hier uiteraard advies over geven en bij helpen. Vanuit FYSIO plus kunnen wij adviseren om blessures als een fietsershand te voorkomen. Wilt u een afspraak maken of meer informatie verkrijgen over deze blessure? Neem dan contact met ons op, of bel naar 0475-463284 of stuur een mail naar info@fysioplus.net en wij helpen u graag verder!