Heeft u vaak last van hoofdpijn?
Hoofdpijn: we kennen het in vele soorten en maten en dat het erg vervelend is, daar zijn we het allemaal wel over eens. Sommigen van ons hebben een uurtje hoofdpijn, anderen liggen dagenlang gestrekt op bed. Hoewel de oorzaak van uw hoofdpijn niet altijd direct duidelijk is, kan een fysiotherapeut u in ieder geval wel goed helpen bij het verminderen van uw klachten. Vooral als u regelmatig terugkerende hoofdpijn heeft, helpen onze gespecialiseerde manueel therapeuten u om uw leven weer op de rit te krijgen.
Oorzaken van hoofdpijn
Hoofdpijn kent vele verschillende oorzaken en soms is de oorzaak niet duidelijk. In veel gevallen is hoofdpijn gerelateerd aan nekklachten. De bekendste oorzaken van hoofdpijn zijn: stress en spanning, vermoeidheid, overbelasting van de spieren, een langdurig slechte (zit)houding of een verkeerde slaaphouding. Daarnaast kan hoofdpijn ook optreden als secundaire klacht van een aandoening, zoals bij verkoudheid of een nekhernia.
Fysiotherapie als behandeling bij hoofdpijn
Welke vorm van fysiotherapie geschikt is voor u is afhankelijk van het type hoofdpijn dat u heeft. Tijdens een intakegesprek gaat één van onze fysiotherapeuten graag met u in gesprek om de oorzaak van uw klachten te achterhalen. De behandelmethode wordt vervolgens afgestemd op de oorzaken en symptomen van uw hoofdpijn.
Meestvoorkomende hoofdpijn soorten
Er zijn vele symptomen en oorzaken voor hoofdpijn aan te wijzen.
We maken onderscheid tussen de 4 belangrijkste hoofdpijn soorten:
Migraine is een vervelende, heftige hoofdpijn die vaak een halve dag tot wel 3 dagen kan aanhouden. Typerend zit de hoofdpijn aan één zijde van het hoofd en geeft een kloppend gevoel. Veel mensen ervaren tijdens een migraineaanval een overgevoeligheid voor licht en/of geluid, misselijkheid en braakneigingen. Soms is er voor de aanval sprake van ‘aura’; u ziet dan schitteringen, flitsen of golvende beelden.
Migraine is een neurovasculaire aandoening
Bij spanningshoofdpijn ervaart u pijn aan de zijkanten of rondom uw hoofd. Soms voelt het alsof er een strakke band om uw hoofd gespannen zit. De pijn voelt vaak drukkend of knellend en kan een half uur tot een paar dagen duren.
Spanningshoofdpijn ontstaat door een verhoogde spierspanning in de nek, hoofd, rug en/of schouders. Vaak is stress of een verkeerde (werk)houding de oorzaak.
Clusterhoofdpijn bestaat uit hevige aanvallen van hoofdpijn, aan één kant van het hoofd rondom het oog. U ervaart dan een scherpe, brandende of knellende pijn die meerdere keren per dag op kan treden. De aanvallen duren soms weken tot maanden.
Voor de aanval kan er al sprake zijn van:
- Pijn in de nek
- Rood of tranend oog
- Verstopte- of loopneus
- Dik of hangend ooglid
- Een kleinere pupil
- Veel zweten op uw voorhoofd en gezicht
- Gevoel van angst of irritatie
De exacte oorzaak van clusterhoofdpijn is helaas niet bekend.
Cervicogene hoofdpijn ontstaat vaak vanuit de nek. Het veroorzaakt meestal pijn aan één of beide zijden van het hoofd of achterhoofd. Vaak ervaart u een bewegingsbeperking door stijfheid en stramheid in uw nek. Door inspanning kan deze vorm van hoofdpijn verergeren, vooral als de belasting en druk op de bovenste nekwervels wordt verhoogd. In veel gevallen straalt de pijn uit naar nek, armen, schouders of tussen de schouderbladen.
Cervicogene hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt door een verhoogde spierspanning in de nek of kaak. Het kan ook veroorzaakt worden door een beperking in de nekwervels of het kaakgewricht. Vermoeidheid van de nekspieren, bijvoorbeeld door een langdurig verkeerde houding, is ook van invloed op het ontstaan van deze hoofdpijn. Tot slot kan ook een val of klap op uw hoofd of nek cervicogene hoofdpijn veroorzaken.